Saturday, February 04, 2006

Rundering, meldingstrening og feltsøk!

I dag ble det den store bruksdagen :-) Dagen startet med rundering i hundremeterskogen, deretter ble det en meldingsøkt da vi kom hjem og feltsøk til kvelds.

Rundering: Mitt fokus i dag var å få rette fine utslag. Hun har en tendens å dreie framover for tidlig, synes jeg. Jeg vekslet mellom å ha påvirkning på 50m (og sende fra utg.stilling) og uten påvirkning med flying. Jeg synes påvirkningen virker mot sin hensikt, etter ca 30m rett ut begynner hun å stoppe opp for å se seg rundt. Hun springer faktisk rettere uten! Likevel er hun ikke langt nok ut. Dette kan vi, med råd fra Morten, forsøke å få bukt med ved å trene på et jorde med synlige figuranter på 100m. Bare for å lære henne å springe rett ut.

Meldingstrening: Etter trening kjørte vi noen repetisjoner med meldingstrening ute rundt på gården. Vi hoppet på hel kjede hvor Håkon satt på huk med skumgummibittet (i hånda). Flott fart, innkomst og avlevering. Med bittet på bakken var det heller ikke noe problem. Det som står igjen av meldingstreninga nå er generalisering. Jeg er spent på hvordan dette går med en gang vi tar det ut i skogen (særlig hvor det har foregått rundering før!). Jeg regner med at dette skal gå helt fint, hun er jo ikke border collie for ingenting!

Feltsøk: Morten kom med en spennende idè på trening i dag. Baklengskjeding av feltsøket, og dette måtte jo selvsagt utprøves. Dette blir jo en kjede med fire like ledd. Hvert ledd blir: Utg.stilling, springe ut og hente gjenstand, gallopp tilbake og avlevere i utg.stilling. Man vil jo ha et stort iver på å komme ut og hente neste gjenstand ved avlevering. Måten jeg startet dette var ved å legge ned èn gjenstand framfor meg som hun skulle hente frivillig. Jeg repeterte dette noen ganger (belønnet med godbitskål). Deretter la jeg ned gjenstanden igjen, men hadde nok en gjenstand som jeg ga henne i front. Hun avleverte og jeg ventet – hun sprang ut og hentet gjenstanden jeg hadde lagt ned først. Deretter fikk hun belønningen sin. Til slutt kunne jeg legge to gjenstander etter hverandre (den ”siste” nærmest), der hun hentet den nærmeste først, kom i utg.stilling, deretter sprang ut for å hente gjenstand nr.2 for å få ”værsågod”. En vil jo at de skal ta med den første gjenstanden de kommer til, utrolig arti og fasinerende trening. I tillegg har jeg latt henne avlevere i venstre hånd når hun må ut igjen for å hente neste gjenstand, mens hun får avlevere i høyre når kjeden er slutt. På den måten kan hunden tidlig forberede seg på rakettfart ut igjen eller ”nå er det slutt”. All ære til Morten for genialt påfunn!

Og ja – Enya har ENDELIG fått løpetid! Voksne piker får ligge i bur på rommet til mor og far, det er jammen stas...

1 Comments:

At 5/2/06 14:48, Anonymous Anonymous said...

Spennende måte å trene feltsøk på. Må prøves ut :)

 

Post a Comment

<< Home

Web Page Counters
Online Coupon Codes