Friday, December 16, 2005

Apportering er toppen!

Det har vært grisete vær i det siste, noe som har gitt god unnskyldning for å trene innendørs. Apportering har vært øverst på pri-lista og det har gitt resultater. Vi har også begynt såvidt med luktdiskriminering og i tillegg har vi vært innom stimuluskontroll på sitt samt mer fri ved foten trening. Noe særlig nytt å berette om sitt-treninga og fri ved foten er det ikke, så jeg tar bare for meg apporteringa og luktdiskriminering.

Apportering:Dette blir jammen bra! Hold-fasten til Enya er veldig god. Nå som hun har skjønt poenget med å holde fast for å så komme i utg.stilling med apporten har jeg fått generalisert dette med ulike gjenstander. Hansker, sokker, neseprøve, tresleiv, gummislange, skrutrekker - ingen problem! Hun har ingen tyggetendenser (HELDIGVIS!), men selv om jeg nå har en fin innkomst med apportene vil jeg fortsette med å trene hold fast av ulike ting i ulike posisjoner (gående, liggende, sittende osv.). Dette for å virkelig forsterke den fine holdfasten hennes. Da er det nokså enkelt å forsterke riktig atferd i og med at det er kun ett kriterie jeg fokuserer på.

Jeg fikk også Håkon til å avlevere tresleiva for at hun så skulle komme i utg.stilling. Det ble vanskelig når han ga henne sleiva når hun ikke stod riktig vei, men hun tok snart poenget. Planen videre er å bygge på meldinga mi, slik at den er i boks så snart som mulig. Dvs. at jeg nå må begynne å belønne med Håkon, noe jeg tror vil gå nokså smertefritt. Kan jo ikke la brosjan ligge foran oss i meldingstreninga så veldig mye lengre!

Luktdiskriminering: Jeg hadde egentlig ikke helt bestemt meg for hvordan jeg ville trene dette, men er nysgjerrig på post-it metoden. Dvs. at hunden lærer å markere med snuten på den post-it lappen som man har tatt i. Med Nova gikk jeg rett på prøvene med en gang, noe som har gått veldig fint. Jeg lærte henne da først å touche riktig prøve (IKKE smaking, plukking el.) slik at hun ble knallsikker på det å finne den riktige før jeg begynte å kjede sammen med apporteringa. Nå er planen å lære Enya å finne riktig lukt uten prøvene (da slipper man alt som har med smaking og plukking å gjøre) for så å introdusere pinnene etter hun er flink på diskriminering. Selvsagt kan man få både slikking, tramping og biting på lappene også, men da er i allefall ikke pinnene innblandet. Men selv om man trener med post-it lapper må ikke dette føre til at man slurver med kriteriene!

Jeg har ikke trent targeting med post-it lapper tidligere, så vi kom til det at jeg kunne legge ned en lapp på gulvet der Enya touchet med nesa. Å legge lappen rett ned på bakken ble for vanskelig - da kom labben og biting. Dette fikk jeg bort ved å holde lappen i nesehøyde for å så senke den gradvis ned mot bakken. Målet er at Enya fryser nesa i ca 2-3 sek før jeg introduserer fler lapper.

Jeg merker at det er veldig forsterkende på min trening når jeg er flink til å prioritere enkelte "tema" over lengre tid. Da ser jeg fremgang, i stedet for at jeg trener på mange småting parallelt og ikke synes jeg har fremgang i det hele tatt. Jeg skal være obs på dette framover. Det er ikke bare hunden som trenger belønning for å jobbe!

Et par bilder på slutten - nesten så jeg får lyst på valp igjen (neppe...)



0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Web Page Counters
Online Coupon Codes